Enligt åklagaren ska de misstänkta ha lurat till sig stora summor pengar i bidrag från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan genom att felaktigt påstå att de arbetat för föreningar. Foto: SVT

Sju häktade för bedrägerier mot Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga av de som misstänks för grova ekobrott mot Arbetsförmedlingen i Södertälje är nu häktade.

Efter dagens häktningsförhandlingar vid Södertörns tingsrätt har sju personer häktats för grovt bedrägeri mot Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Alla sju är enligt häktningsframställan på sannolika skäl misstänkta för brotten, den starkaste misstankegraden.

Två personer häktades på torsdagen. En av dem är högt uppsatt inom den syrisk-ortodoxa kyrkan och misstänks ha använt sin position för att lura Arbetsförmedlingen på miljonbelopp, bland annat genom falska anställningar.

Enligt uppgifter till Länstidningen rör bedrägerierna totalt minst 8,5 miljoner kronor.

Senast den 5 mars ska åklagaren väcka åtal mot kyrkledaren. De övriga ska åtalas senast den 19 februari.

Det var på tisdag kväll som polisen gjorde ett tiotal husrannsakningar i de misstänkta personernas hem och i flera lokaler. Polisen slog bland annat till mot den syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda och mot Arbetsförmedlingen i Södertälje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkohärvan

Mer i ämnet