Se Carin Säll bläddra i barnboken i klippet. Foto: SVT

Skaparna av barnboken ”Här kommer långtradaren” i Södertälje idag

Publicerad

Idag fick Scania besök av författaren och illustratören bakom barnboken ”Här kommer långtradaren” som lanserades nyligen. På plats signerades ett antal böcker åt de anställda.

– Boken handlar om en vecka i en långtradarchaufförs liv, om Halvan som är huvudperson. Han åker runt i Sverige och så händer lite halvspännande saker. Det går ju att göra jättedramatiska saker med lastbilar, men nu blir det en punka och man får se hur han lever i sin hytt, berättar Arne Norlin, författaren av boken.

Gör serie om ”nyttofordon”

Boken ingår i en serie om karaktären Halvan, där den första delen skrevs 1995. Gemensamt för alla böcker är att de handlar om nyttofordon som är viktiga för samhället, till exempel brandbilar, polisbilar, ambulanser, och i det här fallet lastbilar.

Jonas Burman som illustrerat böckerna har själv ett stort intresse för fordon.

– Det kom i 20-årsåldern, då var det framförallt gamla bilar och jag håller själv på med bubblor, vilket också syns i Halvan-böckerna. De dyker upp lite här och var, förklarar Jonas Burman.

Vill underhålla och informera

Fyller de något syfte?

– Nej, de bara finns där i periferin. Men de som är intresserade noterar det.

Vad är målet med boken?

– Att underhålla och samtidigt lära ut något. Våra 17 böcker har blivit en slags katalog över hur våra fordon fungerar, säger Arne Norlin.

– Jag hoppas att det märks att vi varit noga och att allt stämmer vad gäller rattar och sådana nördgrejer, säger Jonas Burman.

”Älskar Halvan-böckerna”

Ett hundratal anställda var på plats under signeringen.

Carin Säll, anställd på Scania. Foto: SVT

– Halvan-böckerna är väldigt informativa och mina barn älskar dem, säger Carin Säll.

Vad är det som är bra med dem?

– Att faktan stämmer med verkligheten. Tekniken och fordonen, säger Jenny Ryno.

Jenny Ryno, anställd på Scania. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.