Polisen Ylva Lindström och hunden Hyss håller ihop – till vardags i Södertälje och under helgens SM i Rosersberg. Foto: Privat.

SM i polishund avgörs i helgen: ”Polismyndigheten har stor nytta av oss”

Publicerad

Det handlar bland annat om att söka upp tappade mobiler och att hitta ”försvunna” människor när polishunds-SM går av stapeln.

– Här får vi träffa hundar och hundförare från Skåne till Norrbotten, det är jätteroligt, säger Ylva Lindström som tävlar med sin schäfer Hyss.

SM i polishund arrangerades första gången 1967. Tävlingen turnerar runt i landet och i år har turen kommit till Rosersberg utanför Stockholm.

Södertäljepolisen Ylva Lindström som deltar med sin hund Hyss beskriver att tävlingarna under fredagen har gått ”hyfsat” för ekipaget.

– Vi ligger varken sist eller först, säger hon. Hyss är ny inom yrket, och så heter han ju ”Hyss” av en anledning – han är busig.

Hundförare från hela landet möts

Hon och schäfern Hyss debuterar i årets SM i polishund. Hyss har bara arbetat som polishund sedan i december. Men Ylva Lindström som till vardags är polis i Södertälje deltar i SM för sjunde året.

– Under SM får vi träffa hundar och hundförare från Skåne till Norrbotten, det är jätteroligt, säger Ylva Lindström.

Hundarna tävlar i grenar som ”saksök”, där de letar efter skinnbitar, mobiler och skruvmejslar, och ”räddningssök” där människor ska hittas i skogen.

”De hittar patronhylsor som vi inte ser”

Alla moment finns med bland polishundarnas ordinarie arbetsuppgifter.

– Polismyndigheten har stor nytta av den här SM-tävlingen, säger Ylva Lindström. Vi som har anmält oss tränar mycket och blir extra duktiga.

Vad betyder hunden i polisarbetet?

Den gör jättestor nytta. Den nosen som hunden har kan vi aldrig ersätta, säger Ylva Lindström. De hittar patronhylsor som vi inte ser med blotta ögat, och människor som sprungit så långt ut i skogen att vi aldrig skulle ha hittat dem.

Polishunds-SM pågår till på söndag eftermiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.