Zara Kvist Lindgren är HR strateg på Södertälje kommun och har varit med och tagit fram systemet ”aktiv sjukskrivning” Foto: SVT

Sjukfrånvaro minskar för fjärde året i rad bland anställda inom kommunen

Publicerad

Sedan 2016 har Södertälje kommun arbetat med ”aktiv sjukskrivning”. Vilket innebär att man måste ha en direkt kontakt med sin chef för att kunna sjukanmäla sig.

Sjukfrånvaron har minskat sedan Södertälje kommun, för cirka fyra år sedan, startade projektet hållbar arbetshälsa där aktiv sjukskrivning sjösattes. Aktiv sjukskrivning innebär att du som chef ska ha en dialog med dina medarbetare när de ringer in och sjukanmäler sig. Detta kan vara en av anledningarna till att sjukfrånvaron har minskat för personal som jobbar för Södertälje kommun, menar Zara Kvist Lindgren, HR strateg på Södertälje kommun.

Förbundet positiva till aktiv sjukskrivning

– Till en början fanns det farhågor från medlemmar i förbundet om att detta enbart skulle vara ett kontrollsystem där cheferna bedömer hur pass sjuk man är, men vi har inte fått in några sådana signaler bland våra medlemmar ännu, säger Carina Tidén, vice ordförande på Lärarförbundet i Södertälje.

För att aktiv sjukskrivning ska fungera på bästa sätt menar lärarförbundet i Södertälje, att en samsyn mellan både chef och sjukanmälare krävs.

– Vi behöver vara rädda om de medarbetare vi har i Södertälje och då kan det här vara ett bra sätt att fånga upp ohälsa i tid så att medarbetarna trivs. Det behöver inte handla om en faktisk sjukdom utan det kan röra sig om en för hög arbetsbelastning såsom för stora arbetsgrupper eller stress rent generellt, säger Carina Tidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer