Mikael Halkola på plats på ett barnhem i Nordkorea. Foto: Mikael HalkolaVisa alla (6)
Visa alla (6)

Mikael hjälper barnhem i Nordkorea: ”Försöker ta med mat och mediciner”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt bland de allra fattigaste barnen, i ett barnhem i ett av världens mest totalitära och slutna länder, känner Mikael Halkola från Södertälje att han gör allra mest skillnad.

– I ett barnhem med 500 barn fick de sova i skift, för det saknades sängar, säger Södertäljebon och pingstkyrkomedlemmen Mikael Halkola när SVT träffas några dagar innan han än en gång ska åka till ett av världens mest slutna länder.

2001 dog hans egna dotter i en ämnesomsättningssjukdom. Ur den oerhörda sorgen i att förlora ett barn föddes en stark tro å önskan om att hjälpa andra barn.

– Vi sa att låt oss göra något av vårt liv som gagnar de mindre barnen, säger han.

Barnhemmen i fokus

Med sin fru flyttade han till Indien, jobbade på barnhem i sex år. Efter några vändor hemma i Södertälje har han hjälpt barnhem på plats i Nordkorea med den frikyrliga missionsrörelsen Trosgnistans mission ett par gånger per år de senaste sju åren.

– Det är ett humanitärt projekt. Vi försöker ta in mat och förnödenheter, vitaminer, lite mediciner, vi hjälper även sjukhus och planterar träd men barnhemmen har allt mer blivit vårt fokus, säger han.

Foto: Mikael Halkola

”Härligt att kunna hjälpa framtidens Nordkorea”

Enligt uppgifter till missionsrörelsen finns omkring 50 barnhem i landet. Många barnhem är mindre med omkring 25 barn men det finns även riktigt stora barnhem med 500 barn.

Foto: Mikael Halkola

– Barn är barn, utan förutfattade meningar och det är härligt att kunna hjälpa den kommande generationen – framtidens Nordkorea, säger han.

Frågar om Zlatan

Mitt under de pågående världspolitiska samtalen med kärnvapenhot och vassa utspel mellan Donald Trump å Kim Jong Un, pågår vardagslivet i Nordkorea och Mikael Halkola menar att Nordkoreanernas världsbild tycks bli allt större.

– De vet otroligt mycket om Sverige, om Volvo och det vanliga men även om Zlatan – sist fick jag frågan: känner du Zlatan Ibrahimovic? Så det finns en världsbild som de följer och de vet vad som försiggår, säger han.

Fakta: Mikael Halkolas missionsresor

Visa

Mikael Halkola tillhör pingstkyrkan i Södertälje men till Nordkorea åker han på uppdrag av den frikyrkliga missionsrörelsen Trosgnistans mission med säte i Bollnäs. Arbete bedrivs i 16 länder med missionärer, biståndsarbetare och praktikanter, och Mikael Halkola ansvarar för Asien och i synnerhet Nordkorea sen sju år tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet