Foto: SVT

Södertäljebornas privata foton ställs ut – konstnär vill se mer mångfald i arkiven

Uppdaterad
Publicerad

När konstnären Jacqueline Hoáng Nguyễn rotade i offentliga fotoarkiv kände hon sig exkluderad – hon saknade bilden av det mångkulturella samhället och bestämde sig för att göra ett nytt. Nu öppnar The Making of an Archive – en utställning där Södertäljebornas personliga fotoalbum når offentligheten.

– För mig personligen som har en familj som har invandrat till Kanada så kände jag att varken min historia eller min person inte var representerad i det offentliga. Och det finns folk med liknande historier, som ger en mer komplex bild av samhället, som inte syns, därför är det viktigt med mångfaldens representation i samhälle, säger Jacqueline Hoáng Nguyễn.

Under ett års tid har hon samlat in bilder från privatpersoner och föreningsliv och skapat ett digitalt arkiv. Och nu ställs en del av bilderna ut i en utställning i Södertälje Science park.

Bild från 1969

Jacqueline Hoáng Nguyễn pekar på en bild som är från 1969 som föreställer en grupp nyanlända assyriska män som poserar vid Marenplan. En av dessa är Samuel Baresso.

– Hans familj har varit väldigt engagerad i assyriska föreningslivet. Bilden har varit en fantastisk ingång i deras historia och få höra hur assyriska föreningen grundades och vilken viktig betydelse gemenskapen har spelat för många människor, säger konstnären.

Foto: SVT

Samuel Baresso har starka minnen av bilden och personerna som står med honom. Vi har besökt honom i hans hem – nu nästan 50 år senare.

Hör honom berätta om historien bakom bilden, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.