Siv Svensson till vänster och kalvarna till höger. Foto: Privat

Tre älgar skjutna – ”Det är förjävligt”

Uppdaterad
Publicerad

under söndagen sköts den aggressiva älgen och hennes två kalvar till döds. En händelse som väcker mycket känslor och som delar Södertäljebor i två läger.

Efter flertalet attacker beslutade polisen att älgen och hennes två kalvar ska skjutas av viltvårdare. På söndagskvällen avlivades älgarna i närheten av Ritorp.

– Jag är lättad. Älgkon har nog inte mått så bra, utan varit stressad. Så även om jag först tyckte det var charmigt med älgar känns det bra nu, säger Patricia Ekenberg.

Aggressiva älgen i Södertälje

Hon ändrade uppfattning efter att hennes 14-åriga mellanpudel Vixie blev attackerad av älgen. Vixie hamnade på djursjukhus med brutna revben, men mår förhållandevis bra igen.

Precis som Patricia Ekenberg, bor Siv Svensson i Viksberg, där älgkon och hennes kalvar ofta vistades. Däremot är Siv Svensson av en helt annan uppfattning.

– Jag är chockad. Det är förjävligt! Vi måste lära oss att leva med djuren och inte bara skjuta bort dem, säger hon.

Viltvårdaren sa att många hade jublat av glädje när de fick höra att älgarna skjutits.

– Det får mig att skämmas och må illa, säger Siv Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aggressiva älgen i Södertälje

Mer i ämnet