På bilder från en övervakningskameran syns männen fylla bensindunken. Foto: Från förundersökningen

Två män döms till fängelse för mordbrand på Snebro gård

Publicerad

I somras brann en kontorsbyggnad i Nykvarn ner till grunden. Idag kom domen mot männen som suttit häktade för mordbranden.

SVT har tidigare berättat om de två männen som åtalats för mordbranden. Männen kommer från Litauen och beskrivs i förundersökningen som goda vänner. I juni 2017 köpte de en bensindunk strax efter att de landade på Arlanda och därefter tagit bilen vidare mot bland annat Nykvarn.

Räddningstjänsten larmades den 30 juli, då brann det för fullt i en kontorsbyggnad på Snebro gård mellan Nykvarn och Mariefred. De kunde snabbt konstatera att byggnaden inte gick att rädda.

24-åringen döms för två mordbänder på Snebro gård och 27-åringen för en mordbrand.

Låg och sov intill branden

Åklagaren menar att flera människors liv varit i fara vid branden i Nykvarn. Minst två personer ska ha sovit i husvagnarna som låg bara några hundra meter ifrån den brinnande byggnaden.

24-åringen har erkänt att han reste till Sverige med syfte att bränna ner byggnaden och menar att han begick brottet som en betalning för att han var skyldig en person pengar. 27-åringen förnekar däremot händelsen och menar att hans syfte med resan till Sverige var att möta upp några tjejer.

Döms för ytterligare mordbrand

24-åringen döms även för en mordbrand som inträffade år 2016, på samma plats. Även då ska det sovit personer i husvagnar bara några hundra meter ifrån den byggnad som brändes. Han förnekade händelsen, men polisen har bland annat funnit handskar med 24-åringens DNA på platsen.

Sättet som bränderna har blivit anlagda på och hur han har flytt från platsen har varit så lika att tingsrätten senare kunnat bedöma 24-åringen som skyldig till båda bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.