Lenita Granlund är socialdirektör i Södertälje. Foto: SVT/TT

Två socialsekreterare anställdes efter tipsbonus

Uppdaterad
Publicerad

I höstas införde socialtjänsten i Södertälje en bonus för de anställda som kunde tipsa om nyrekrytering.

Men hittills har bara två personer fått jobb.

Förra året var situationen på kommunens socialförvaltning tuff. Socialsekreterarna upplevde att de sällan eller aldrig hade tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter.

Samtidigt var det svårt att både rekrytera ny och behålla gammal personal. Ett av de tänkta sätten att få in nyrekryteringar var genom en tipsbonus.

– Syftet var då att se om vi kunde använda våra medarbetares egna kanaler för att se om de kände någon som skulle vilja och vara lämplig för att jobba hos oss som socialsekreterare, säger socialdirektören Lenita Granlund.

För få socionomer

Med tipsbonusen skulle de redan anställda få 6000 kronor för ett tips som ledde till rekrytering. Men det är hård konkurrens om socionomerna i Stockholmsregionen och hittills har bara två personer anställts.

– Vi är nöjda med två nya medarbetare den vägen, för det här är ju bara en del av allt som vi gör.

Det låter lite?

– Det är för att vi satsar på många olika åtgärder för att rekrytera nya medarbetare. Så vi hade inte räknat med att få in många den här vägen, utan det är bara en del som vi valde att testa.

Något lugnare

I dagsläget är situationen något lugnare inom socialtjänsten än i höstas enligt Lenita Granlund. Nu är det 10 medarbetare som saknas – och kommunen har tagit in fyra inhyrda så kallade stafettsocionomer.

Kommunen har vidtagit ett flertal åtgärder för att behålla sin personal – och tipsbonusen ska finnas kvar som en fortsatt morot för de anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.