Ungdomsjour utbildar mentorer Foto: TT

Efter #metoo – nu är mentorsutbildningen igång

Uppdaterad
Publicerad

Efter metoo-kampanjen vände sig många tjejer till Juventas ungdomjour för att få berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Det blev startskottet för att starta en utbildning för fler mentorer.

– Hela grunden handlar om att få medmänniskor att engagera sig, säger Evelina Aho Fältskog, projektledare för Systerskapet.

Under helgen hålls en utbildning i Södertälje för volontärer som vill agera mentorer och stöd för unga tjejer och ickebinära personer. Det är ett initiativ som tas av Juventas Systerskap, en mindre del av Juventas ungdomjour.

Under den senaste tiden har tjejdelen av jouren märkt av en ökning i antal mejl och förfrågningar från kvinnor som är intresserade av mentorskap.

Metoo fick fler att våga öppna sig

– Just efter metoo och alla förfrågningar som vi har fått ville vi först hålla en grundutbildning på det här sättet men vi ska även hålla en till grundutbildning snart och då är både kvinnor och män välkomna. Vi började egentligen som en tjejjour men förstod att det behövs ett broderskap lika mycket som ett systerskap där man kan få hjälpa och stötta varandra.

Ungdomsjouren finns av många orsaker, menar Evelina Aho Fältskog. Det ska vara en plats där ungdomar får hjälp och stöd utan att bli dömda för någonting. 

– Vi finns till just för de unga, vi vill att de ska lita på oss och uppleva oss som trygga personer de kan få stöd från, som ett komplement i samhället utanför skolan och det sociala väsendet.

”Det blir ett starkt systerskap”

Under grundutbildningen hålls det föreläsningar, övningar och diskussioner bland annat om hur dagens samhälle utspelar sig utifrån statistik och hur könsroller, löneskillnader och våldsbejakanden ser ut i samtället.

– Vi pratar om bemötandet av unga och vad som är viktigt att tänka på under samtalen. Men vi pratar även om allt från normer och ideal till konsekvenser av psykisk ohälsa, hedersrelaterat våld och identitet samt sexualitet. Slutligen kan man berätta om sina egna erfarenheter och man delar med sig. Det blir ett starkt systerskap som består av fina människor som är så extremt starka och coola och som vill förändra världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.