Ann-Charlotte Sevén säger att många kunder från Södertälje inte vågar köpa så många blommor, eftersom det är bevattningsförbud. Foto: Maria Makar/SVT

Vattenbrist hotar handelsträdgård

Uppdaterad
Publicerad

En akut vattenbrist hotar många kommuner i landet och i Södertälje oroas vissa företagare av dess konsekvenser.

I 102 år har handelsträdgården i Enhörna varit i familjen Sevéns ägor, men nu hotas den av vattenbrist. På många håll i landet är vattennivåerna de lägsta på 50 år.

– Vatten är ju liv och utan det klarar sig inte våra blommor, säger Ann-Charlotte Sevén.

Torkan 2017

Södertälje hårt drabbat

SVT Nyheter har skickat ut en enkät till landets kommuner och i den är Södertälje en av de åtta kommuner som uppger att man redan i dag påverkas av att det varit torrt och regnat för lite. Situationen är så pass allvarlig att man infört ett bevattningsförbud

– Många från Södertälje säger att de inte kan köpa så många blommor eftersom det är bevattningsförbud och de inte kan vattna sina blommor. Det påverkar vår försäljning, säger Ann-Charlotte Sevén.

Kan tvingas stänga

Vid handelsträdgården finns en brunn där vatten hämtas, men familjen är rädd att även den ska sina.

– Vi har märkt att nivåerna sjunkit. Brunnen är fem och en halv meter djup, men just nu finns bara två meter. Vi är oroliga för framtiden och blir det värre måste vi stänga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2017

Mer i ämnet