Tina Persson är förskolechef i Eskilstuna kommun sedan fem månader tillbaka. Foto: Otilia Bogen / TT

100 vikarier erbjuds fast anställning av Eskilstuna kommun

Publicerad

Eskilstuna kommun ska erbjuda hundra barnskötarvikarier fasta anställningar.

– Det är jätteviktigt med kontinuitet och stabilitet för vår personal, och för våra barn, säger Tina Persson, skolchef för förskolan.

Eskilstuna har ett stort behov av personal inom förskolan. De kommande åren kommer kommunen att bygga 70 nya förskoleavdelningar. Nu erbjuds hundra personer med vikariat fasta anställningar på olika förskolor i kommunen.

– Det här är en del av vår kompetensförsörjningsplan, säger Tina Persson, som är chef över förskolorna i Eskilstuna kommun sedan fem månader tillbaka.

“Viktig fråga för mig”

Hon arbetade tidigare som förskolechef i Arboga kommun och har drivit frågan om att ge vikarier möjlighet till fasta anställningar sedan hon tillträdde.

– Det är en viktig fråga för mig. Det är jätteviktigt med kontinuitet och stabilitet för vår personal, och för våra barn, säger hon.

De hundra barnskötarna går in på vakanta barnskötartjänster.

Barnskötaren ingår i ett arbetslag som kan bestå av exempelvis en förskollärare och två barnskötare. Förskollärarens ansvar är att handleda arbetslaget i undervisning och pedagogisk utbildning.

Eskilstuna vill anställa fler förskollärare

Barnskötarutbildningen är en ettårig yrkesutbildning medan man som förskollärare har läst på universitet eller högskola i tre år. Inom Eskilstuna kommun är det enligt den senaste tillgängliga statistiken 39 procent av de anställda inom förskolan som har en förskollärarlegitimation, något lägre än snittet för resten av landet. Ambitionen är att Eskilstuna kommun ska anställa fler.

– Men det är en utmaning eftersom det är ett stort behov i hela landet, säger Tina Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.