15-åriga Tatjana från Odessa om sitt nya hem i Strängnäs: ”Jag vill stanna kvar här”

Uppdaterad
Publicerad

När kriget bröt ut i Ukraina för snart två månader sen flydde 15-åriga Tatjana med sin mamma Maryna från hamnstaden Odessa. I dag bor de på ett flyktingboende i Strängnäs och drömmer om att få stanna kvar i Sverige.

Maryna Builuk har jobbat som chefsekonom i många år. Nu vill hon hitta ett jobb och börja lära sig svenska.

– Den första tiden skulle jag kunna jobba på café, restaurang eller som städare – yrken som inte kräver så mycket språkkunskaper. På så sätt kan jag vara samhällsnyttig och tjäna pengar, säger hon.

Sörmland och kriget i Ukraina

Vill utbilda sig i Sverige

Maryna vill egentligen tillbaka till sin hemstad Odessa där hunden och huset finns kvar, men dottern vill stanna och utbilda sig i Sverige. Tatjana skulle gå ut nian till sommaren och läsa vidare i två år till i skolan för att sen börja på ett universitet.

– Jag skulle vilja tillverka medicinska instrument. Det är en kombination av arkitektur, kreativitet och vetenskap. Jag vill hemskt gärna stanna här och utbilda mig här för att hjälpa människor i landet, berättar hon.

I videoklippet ovanför får du möta Maryna och Tatjan och följa med in till deras hem på Mälarblick i Strängnäs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet