40-åringen pekar skrivet att det var 22-åringen som sköt mordoffret, orsaken var svartsjuka. Foto: SVT

40-åringens brev till åklagaren: ”Han sköt offret till 100 procent”

Publicerad

Den 40-årige man som misstänks för mordet vid Östra skolan, granatkastningen mot Katrineholms polisstation och flera andra grova brott har skickat ett brev till chefsåklagare Robert Eriksson. Där pekar han ut en av de medåtalade som skyldig ”till 100 procent” och kommer med helt nya uppgifter.

40-åringen har vid upprepade tillfällen ändrat sin historia. I fredags skickade han ett brev till Robert Eriksson, som är åklagare i målet. I det kommer han återigen med helt nya uppgifter, andra än vad han själv uppgav under rättegångsförhören bara dagar tidigare.

”En ärlig åklagare som inte gillar fula knep”

40-åringen skriver i personlig ton att han har förtroende för Robert Eriksson. ”Jag kände direkt att du är en ärlig åklagare som inte gillar fula knep”, skriver han bland annat.

Brottshärvan i Katrineholm

I brevet bedyrar 40-åringen sin oskuld och skriver hur jobbigt det är för honom att som pappa att behöva berätta för sina barn varför andra tror att han är skyldig.

Pekar ut 22-åringen

40-åringen pekar också ut den 22-åring som åklagaren menar avlossade de dödande skotten. Enligt 40-åringen var det denne som begick mordet, men inte på order av 40-åringen utan på grund av svartsjuka. Enligt 40-åringen hade 22-åringens flickvän någon form av relation med mordoffret.

Att 40-åringen inte berättat det här tidigare förklarar han med att han dels mått mycket dåligt och lidit av psykoser, och dels med att han var rädd att avslöjas som polisinformatör.

Ska förhöras

I brevet beskriver 40-åringen sig själv som en snäll pappa som avskyr våld, en bild vitt skild från den fruktade gangsterledare som målats upp av andra åtalade under rättegången.

Vad brevet innebär för rättegången är oklart. Kompletterande förhör angående brevet ska hållas med 40-åringen på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet