Det senaste året har fler fall av könssjukdomen gonorré anmälts i Sörmland. – Att använda kondom är viktigast för att stoppa spridningen av gonorré, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Sörmland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

70 sörmlänningar får en könssjukdom varje månad

Publicerad

Den allra vanligaste bakteriella könssjukdomen i Sverige är klamydia, men just nu är det gonorré som ökar mest.

Tidigare har Sörmland varit relativt förskonat från gonorré. Så är det inte längre. Det senaste året har sjukdomen ökat dramatiskt.

– När det gäller gonorré har vi redan nu fler fall än under hela 2018. 50 personer har hittills smittats i år, förra året hade vi totalt 24 anmälda fall av gonorré, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Sörmland.

Ökat sexuellt risktagande

Ett ökat sexuellt risktagande och låg kondomanvändning ligger troligen bakom den ökade spridningen.

Ökningen ses som särskilt oroväckande eftersom bakterien blir allt mer antibiotikaresistent. Därför är det viktigt att sjukdomen behandlas på rätt sätt så att den inte sprids ytterligare.

– Det räcker inte enbart med tablettbehandling för att bli botad, utan det behövs även antibiotika i sprutform som ges på en sjukhusmottagning, säger Helena Hervius Askling.

Avråder från självmedicinering

Enligt henne förekommer det att personer självmedicinerar med antibiotika som köpts på internet. Men det är dyrt, farligt och är en orsak till att gonorrébakterien blir antibiotikaresistent och därmed svårbehandlad.

– Jag avråder bestämt från att köpa antibiotika på nätet. Dels för att man inte alls vet vad den innehåller och dels för att den kan vara direkt skadlig. Dessutom ingår gonorré i smittskyddslagen och det innebär att du måste testa dig och uppge vilka du haft oskyddat sex med om du tror att du är smittad.

Säkert sex, snabb korrekt behandling och smittspårning är det som krävs för att bromsa spridningen.

– Att använda kondom är viktigast för att stoppa spridningen av gonorré. Om man ändå har oskyddat sex bör man testa sig redan innan man har fått symptom. Det är dessutom möjligt att vara helt utan symptom men ändå bära på smittan.

Gonorré

Bakterien kan finnas i slidan, urinröret, ändtarmsöppningen, svalget och ögonen.

 Vanliga symtom:

    Mer ovanliga symtom:

  • feber
  • värk eller svullnad i en stor led, till exempel knät eller fotleden
  • ont i nedre delen av magen.

Du kan ha gonorré utan att veta om det, eftersom sjukdomen ofta inte ger några symtom. Det vanligaste är att du får ett eller flera av följande symtom

Gonorré i svalget ger oftast inte några symtom.

Om du får symtom brukar de oftast komma inom en vecka efter att du blev smittad, men symtomen kan även komma senare.

När ska jag söka vård?

Testa dig så fort som möjligt om du tror att du har blivit smittad av gonorré.

Gonorré ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du måste testa dig om du tror att du har gonorré.

Du betalar inget, varken för undersökningen eller för den eventuella behandlingen.

Kontakta en vårdcentral, hud- och könsmottagning, gynmottagning eller ungdomsmottagning.

Så överförs gonorré:

Det vanligaste sättet att få gonorré är genom vaginala och anala samlag utan kondom. Du kan också få det av att ha munsex. Gonorré överförs genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när du har sex med någon annan. Sjukdomen överförs också via sperma och slidsekret.

Du kan få en gonorréinfektion i munnen eller ögonen om du får sperma eller slidsekret där.

Gonorré kan smitta via fingrar, om det finns sperma eller slidsekret på fingrarna och att fingrarna sedan rör vid en slemhinna. Den risken är väldigt liten, eftersom gonorrébakterien dör snabbt när den utsätts för luft.

Du får inte gonorré genom att ta i hand eller genom att till exempel använda samma handduk eller toalett som någon som har gonorré.

Komplikationer och följdsjukdomar:

Du kan få en inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan om gonorrén sprider sig. Det kan göra det svårare för dig att få biologiska barn i framtiden om du skulle vilja ha det.

Risken att det ska bli svårt för dig att få biologiska barn ökar för varje gång du får gonorré.

Risken att du även får andra könssjukdomar är också större om du har gonorré och har oskyddat sex. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Om du får en gonorréinfektion i ögonen och inte får behandling inom några dagar kan du få nedsatt syn.

Det är ovanligt, men ibland kan gonorrébakterierna spridas i blodet. Då kan du få sepsis, även kallad blodförgiftning, med symtom som feber och ledinflammation i någon av kroppens större leder, till exempel i ett knä. Knät kan då göra ont och svullna. Dessutom kan du få små varblåsor, oftast på armarna eller benen men även händer och fingrar.

Hur kan jag skydda mig mot gonorré?

Kondom är det bästa skyddet mot gonorré. Använd kondom om du har vaginala eller anala samlag eller munsex. Det är viktigt att kondomen är hel och att den är på under hela samlaget.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.