Polisen Fredrik Moberg berättar att de flesta som lämnat in explosiva varor under amnestin inte är med i kriminella gäng. Foto: Sofia Hårdänge

72 kilo sprängmedel lämnades till polisen i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu är amnestin för explosiva varor över och det står klart att Sörmland sticker ut med störst mängd inlämnade varor i hela Polisregion Öst. Samtidigt är målet, att få kriminella att lämna ifrån sig sina handgranater och sprängmedel, inte riktigt uppnått.

Totalt lämnade sörmlänningarna in 72 kilo sprängmedel, elva kilo tändmedel och åtta kilo ammunition. Dessutom tog polisen emot pyroteknik, finkalibrig ammunition och krut. Sammanlagt handlar det om 97 kilo explosiva varor som lämnats in vid lika många tillfällen.

Stora mängder i Sörmland

Mängden explosiva varor som lämnades in i Sörmland var större än den som lämnades in i de andra länen i Polisregion Öst tillsammans. I Jönköping och Östergötland lämnades det in 37 respektive 36 kilo.

Enligt Fredrik Moberg, en av poliserna som arbetat med amnestin i Sörmland, beror resultatet bland annat på att en stor mängd lämnades in vid ett och samma tillfälle.

– Det var någon som ringde och hade ett större parti i ett garage. Det var 50 kilo på ett bräde, säger Fredrik Moberg.

Inte från kriminella gäng

De allra flesta som har lämnat in varor är inte brottslingar. Bara en liten andel av varorna har kunnat kopplas till kriminalitet.

– Det har varit mycket dödsbon. Till exempel kan det handla om att ens pappa varit sprängare och att grejerna har blivit kvar. Före 1985 fick man också köpa mindre mängder sprängmedel för att spränga bort stubbar och liknande på sin gård. En del sånt har blivit liggande, säger han.

Skulle du säga att amnestin blev lyckad?

– Huvudsyftet var egentligen att få bort explosiva ämnen från kriminella kretsar, och så blev det inte riktigt. Det hade vi på känn, för så var det under vapenamnestin också. Men när det gäller att göra Sverige säkrare så var amnestin lyckad. Det är bra att det inte ligger bortglömda sprängmedel på någon vind eller att något barn hittar farliga saker, säger Fredrik Moberg.

Regeringen fattade beslut om att det skulle råda amnesti för explosiva varor i hela landet under perioden 15 oktober 2018–11 januari 2019. Varorna kunde då lämnas in anonymt till polisen utan att inlämnaren riskerade att dömas för brott.

Totalt i landet fick polisen ta emot drygt 2 600 kilo explosiva varor, 22 stycken handgranater och 80 liter hemtillverkade explosiva ämnen.

Flest varor lämnades in under amnestins första och sista vecka.

Om det blir fler amnestier framöver är upp till regeringen att besluta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland

Mer i ämnet