Så många dog av covid på boenden i Sörmland. Hör Marie Bennermo, patientsäkerhetschef vid Region Sörmland, dela upp siffrorna i direkt orsak och bidragande dödsorsak. Foto: SVT

Så ofta var covid dödsorsaken på boendena

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland har nu gått igenom journalerna för 96 personer som avled på olika boenden i Sörmland under våren och sommaren och som hade covid-19 som angiven dödsorsak. På måndagen redovisades resultatet.

De som omfattas av granskningen är boende på äldreboenden, korttidsboenden, patienter med hemsjukvård samt de med specialiserad vård i hemmet. Med andra ord alla som kommit i kontakt med vårdpersonal från Region Sörmland, dött i covid-19 men som inte vårdats på något av sjukhusen.

Totalt har 252 personer med diagnosticerad covid-19-infektion avlidit i Sörmland mellan 17 mars och 27 augusti. Det är dödsorsakerna för 96 av dessa som nu utretts. I nästa fas av arbetet ska de resterande dödsfallen granskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet