Hur ser krögaren Gabriella Eineling på lättnaden och vad gäller egentligen efter 20:30? Starta klippet för att höra svaren. Foto: SVT

Ägaren om kroglättnaden i Katrineholm: ”Mer rimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag kommer restauranger i Katrineholm att få ha öppet längre än till 20:30, detta efter att kommunen gjort en egen tolkning av alkoholförbudet. Krögaren Gabriella Eineling är en av de som berörs av beslutet:

– Jag tycker att det här är mer rimligt, säger hon.

Som en del av att minska smittspridningen av covid-19 har regeringen beslutat att krogar och restauranger inte får sälja alkohol efter klockan 20.00. En effekt av detta har varit att restaurangerna måste stänga 20.30 då man ska ha utrymt lokalerna en halvtimme efter att serveringstillståndet slutat gälla.

Egen tolkning

Men under torsdagen meddelade Katrineholms kommun att man gör en annan tolkning av förbudet och att restauranger kommer ha öppet längre. Efter 20.00 kommer det dock bara serveras alkoholfritt och folköl.

Coronaviruset i Sörmland

Regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo är kritisk till kommunens beslut om lättnader. Han menar att det finns risker med utökade öppettider:

– Anledningen är ju att ju längre tid man är kvar i en lokal desto mer problem blir det. Jag tror att det här är något som måste vidare till Regeringen så att de får se över lagen igen, säger Signar Mäkitalo.

Ansvaret på kommunen

Länsstyrelsen i Sörmland säger att det är kommunernas ansvar att tolka lagen när de fattar beslut, men att man fortfarande rekommenderar att kommunerna följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Kan gäster då beställa alkohol för hela kvällen strax innan stängning? Och hur ser en av restaurangägarna som berörs av beslutet av de ändrade tiderna?

Starta klippet ovan för att höra svaren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet