Polisbilar vid brottsplatsen. Foto: Pontus Kinnander, SVT

Åklagaren efter hovrättens dom: ”Inget jättemisslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Den i tingsrätten morddömde 22-åringen friades i hovrätten. Åklagare Fredrik Beijar delar inte hovrättens bedömning, men ser det samtidigt inte som något misslyckande från hans eller polisens sida.

På fredagen kom hovrättens dom i den uppmärksammade brottshärvan i Katrineholm som bland annat innehåller ett mord på en 35-årig man vid Östra skolan i Katrineholm. I tingsrätten dömdes en 22-årig man för mord till 18 års fängelse och en 41-årig man för medhjälp till mord till 14 års fängelse. I hovrätten frias 22-åringen från mordet, men dömdes istället för grovt skyddande av brottsling till två år och fem månaders fängelse. 41-åringen får straffet skärpt med nio månader.

Fruktade en ”värre” dom

Fredrik Beijar

Fredrik Beijar har, tillsammans med Robert Eriksson, varit åklagare i fallet.

– Vi hade nästan fruktat att det skulle vara värre. Men de dömer i alla fall 41-åringen och de går på vår linje att han skulle ha ett högre straff än han fick i tingsrätten, säger han.

– Sedan delar jag ju inte uppfattningen vad gäller 22-åringen. Men olika personer dömer olika. Det är inte helt uppåt väggarna.

”Vi har varit rätt ute”

I tingsrätten stod totalt fyra personer åtalade för mord eller medhjälp till mord på 35-åringen. Nu döms alltså bara 41-åringen, för medhjälp till mord.

Ser ni det som ett misslyckande för er del?

– Vi har varit rätt ute. De här människorna känner varandra och säger ingenting till polisen. Sedan är det väldigt svårt att komma fram till vad var och en har gjort. Så jag ser det inte som ett jättemisslyckande, säger Fredrik Beijar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet