En kvinna i 70-årsåldern i Mariefred blev av med 250 000 kronor när en bedragare lurade henne via telefon. Foto: TT

Äldre kvinna i Mariefred blev lurad på 250 000 kronor av telefonbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan skulle få billigare kostnader för sitt mobilabonnemang om hon loggade in i sin internetbank. I själva verket passade mannen på att ta ut 250 000 kronor från hennes bankkonto. Men banken lyckades stoppa överföringen.

Det var under onsdagen som en kvinna i 70-årsåldern i Mariefred i Strängnäs kommun anmälde till polisen att hon utsatts för ett bedrägeri via telefon.

Skulle få billigare avgift

En man ringde till henne och uppgav att han var från Telia och att hon skulle få billigare avgift för sitt mobilabonnemang. På det viset lyckades han under samtalet övertala henne att logga in i internetbanken.

När kvinnan senare ringde till sin bank visade det sig att någon tagit ut 250 000 kronor från hennes konto.

– Tyvärr förekommer sådana här brott regelbundet i hela landet trots att vi går ut och varnar. De som ringer blir allt duktigare på att lura de äldre, säger Christina Hallin, polisens presstalesperson.

Lyckades stoppa transaktionen

Bedragarna kan uppge att de ringer från olika instanser.

– De kan säga att de ringer från en bank, från polisen eller som i detta fall från en mobiloperatör. Det är ofta något som har med personernas ekonomi att göra. Att de ska få billigare abonnemang eller att deras bankdosa är gammal och behöver bytas ut.

Polisen vill uppmana privatpersoner att aldrig logga in i sin internetbank eller lämna ut koder under ett telefonsamtal.

– Be också om att få ringa upp och se till att aktivt själv ta reda på ett telefonsamtal till den som ringer.

Efter att polisen skickat ut en patrull för att prata mer med kvinnan visade det sig att hennes bank lyckats stoppa överföringen.

– De har ju ett ansvar att kontrollera uttag och överföringar när det gäller stora eller konstiga transaktioner, säger Christina Hallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.