Äldre man frias efter dödsolycka i Eskilstuna

Publicerad

Den man i 80-årsåldern som åtalats misstänkt för vållande till annans död efter en trafikolycka i Eskilstuna i somras frias. Det slår tingsrätten fast då det finns tveksamheter kring hur den påkörde mannen dog.

Det var den 11 juli som en man i permobil blev påkörd vid Stålforsbron i Eskilstuna. Mannen fick föras till sjukhus och avled senare. 

Föraren, en man i 80-årsåldern, åtalades misstänkt för vållande till annans död. Åklagaren menade att han varit oaktsam. Mannen har själv sagt att så inte var fallet då han kört mycket långsamt. 

Tingsrätten håller dock med om att mannen har varit oaktsam. Detta då han som bilförare haft väjningsplikt vid övergångsstället där olyckan skedde. Tingsrätten slår även fast att det finns klara samband mellan den påkörde mannens död och olyckan. 

Men för att mannen ska kunna dömas måste det ha varit förutsägbart att den påkörde mannen skulle dö av skadorna. Och eftersom det uppstod komplikationer på sjukhuset går det inte att säga att det var skadorna från olyckan som ledde till mannens död. 

Därför frias föraren från brottsmisstankarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.