Hör kommunalråd Göran Dahlström (S) om Amazons expandering i Katrineholm. Foto: SVT

Amazon köper ny mark i Katrineholm och Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Amazon web services köper en ny jättetomt i Katrineholm, det meddelade kommunen vid en presskonferens på tisdagen. Även i Eskilstuna köper webbjätten mer mark.

Klockan 14 på tisdagen kallade Katrineholms kommun till presskonferens på Stadshotellet. Enligt förhandsuppgifterna gällde frågan den största markaffären hittills i Katrineholm. I övrigt var man mycket förtegen från kommunenens håll.

Nyheten var alltså att det multinationella företaget Amazon web services köper mer mark i Katrineholm. Webbjätten öppnade precis en stor serverhall precis i anslutning till den nyköpta marken.

Mark för fler datahallar

Det stora it-företaget, som säljer olika typer av molntjänster, tog även sina befintliga serverhallar i Eskilstuna och Västerås i bruk nyligen.

I Katrineholm handlar det om 210 000 kvadratmeter mark, jämfört med 77 000 kvadratmeter förra gången, som kommunen sålt till företaget för 52,5 miljoner kronor. Enligt kommunalråd Göran Dahlström (S) ska datahallar byggas på även den nyinköpta marken.

– Det här kommer att generera massor med jobb, säger Göran Dahlström (S), kommunalråd.

Långsiktig etablering

Amazon har också gjort ett nytt markförvärv i Eskilstuna logistikpark, intill sin tidigare tomt. Där handlar det om ytterligare 123 000 kvadratmeter för cirka 30,7 miljoner kronor.

– Bolaget vill säkerställa att de har expansionsmöjligheter över tid, säger David Hofmann, vd för Eskilstuna Logistik och Etablering AB, som välkomnar att Amazon ser långsiktigt på sin etablering i Mälardalen.

– Det här är en tung investering som kommer att skapa både direkta arbetstillfällen men också indirekta, som inom byggnad, säkerhet och underhåll. Det här sätter våra orter på kartan och det är kul att förknippas med ett så starkt varumärke, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer