I fjärde klass blev de trakasserier Anna utsattes för mer sexuella. Foto: SVT

Anna utsattes för sexövergrepp inför sina klasskamrater

Uppdaterad
Publicerad

En av flera elever som utsatts för grova övergrepp på Fröslunda-Skjulstaskolan är Anna. Hon fick sina byxor neddragna i matsalen och blev juckad emot medan andra såg på.
– Jag har så svårt att ta till mig att hon varit utsatt för alla de här sakerna, säger Annas mamma.

När Anna var nio år kom hon som ny elev till Fröslundaskolan. Mobbningen började från första stund. Till en början handlade det om retsamheter och verbala elakheter, i fjärde klass blev trakasserierna mer sexuella.

Hon blev kallad för ”hora” och ”fitta” och hon blev tafsad på.

Läs mer: ”Slagsmålsskolan” – våldet har härskar på Fröslundaskolan

Enligt Annas mamma tog skolan inte övergreppen på tillräckligt stort allvar. Hon fick inte kännedom om alla de händelser där dottern utsattes för övergrepp.

Blev chockad av mängden övergrepp

Mobbningen kulminerade när Anna stod med en bricka i matsalen. Förövarna drog ned hennes byxor, höll fast henne och juckade mot henne inför andra elever.

Annas mamma valde att själv begära ut samtliga handlingar som skolan upprättat angående hennes dotter. Först då fick hon reda på omfattningen av övergreppen som Anna varit utsatt för.

– Det blev en jättechock när jag fick läsa det, säger hon.

En kultur av våld och mobbning

Annas fall uppmärksammades av SVT under hösten förra året.

Barn- och elevombudet utredde övergreppen och Anna fick ett skadestånd av kommunen. Sedan dess har hon bytt skola, men hon är långt ifrån det enda offret på Fröslunda-Skjulstaskolan.

SVT:s granskning visar att skolan, vars mellanstadium flyttat till Skjulsta industriområde och fått namnet Skjulstaskolan, toppar statistiken när det gäller kränkningsanmälningar i Eskilstuna kommun. Trots att det bara går runt 350 elever på de två skolorna rapporteras det överlägset flest övergrepp därifrån. Så har det sett ut i flera år.

Läs mer: Förvaltningen erkänner misslyckande

Enligt Annas mamma klarade lärare och ledning på skolan inte av att hantera eleverna, istället upplevde hon att det var dessa som bestämde.

– Det finns ingen struktur, det är barnen som är högst i rang, de gör lite som de vill, säger hon.

”Vi har varit svåra att nå”

Skolans rektor Jannice Kloibhofer vill inte kommentera enskilda fall, men säger att man från skolans sida ständigt jobbar med att lösa problemen med kränkningar och mobbning. Samtidigt medger hon att skolan misslyckats med att ge en del elever den skolgång de har rätt till.

– Så länge en elev säger att de inte känner sig trygga då har vi inte lyckats, säger hon.

När det gäller kritiken från föräldrar om att skolan inte tagit övergreppen på allvar och inte informerat om allt som barnen varit utsatta för så säger hon att hon tar till sig av den.

– Jag har hört från föräldrar att vi som skola varit svåra att nå att de inte har hört allting, det har jag tagit till mig. Säger föräldrarna det så är det så, det måste vi förbättra, säger hon.

Läs mer: Socialt utsatta föräldrar ställer lägre krav – därför får våldet pågå

Anna heter egentligen någonting annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slagsmålsskolan

Mer i ämnet