Hör Bo Tideholm. divisionschef för kirurgi, berätta hur den ökade smittspridningen påverkar vården. Foto: SVT

Ansträngt läge för vården i Sörmland – antalet iva-platser utökas

Uppdaterad
Publicerad

På bara en vecka har antalet sörmlänningar som behöver intensivvård för covid-19 fördubblats. Några patienter har fått flyttas till sjukhus utanför länet, och de kommande veckorna väntas bli tunga för vården.

– Det lär bli sämre innan det blir bättre igen, säger Bo Tideholm, som är ansvarig för intensivvården i länet.

Enligt regionen vårdas nu 63 personer med covid-19 på länets sjukhus. Totalt 19 sörmlänningar behöver intensivvård, och fyra av dem har flyttats till sjukhus i andra län.

Läget är enligt Bo Tideholm ansträngt. I Eskilstuna utökar man nu antalet intensivvårdsplatser för covid-patienter, och i Nyköping förbereds fler platser.

Coronaviruset i Sörmland

– Det förebereds för ett mer extremt läge. Räknar vi ihop allt har vi drygt 30 intensivvårdsplatser, säger Bo Tideholm.

Tror du att det kan bli lika illa som förra våren?

– Det hoppas jag verkligen inte. Vi toppade förra våren med 54 sörmlänningar som fick intensivvård samtidigt. Men där hade vi ett läge där man kunde hjälpa oss i landet, och vi kunde ta hand om cirka 35 själva. Men signalerna nu är att behovet ökar i hela landet. Vi räknar inte med att få mycket mer hjälp utifrån.

Hur påverkas vården av det ansträngda läget? Hör Bo Tideholm berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet