Helena Svedman och Stefan Sulin säger att de inte kommer att ge upp. Om de inte kan bedriva primärvård så kommer de att bedriva en annan verksamhet i samma lokaler. Foto: SVT

Årby vårdcentral kräver att regionen river upp beslut om stängning: ”Vi ger inte upp”

Uppdaterad
Publicerad

Verksamhetschefen Stefan Sulin och enhetschefen Helena Svedman på Årby vårdcentral i Eskilstuna säger att de kommer att fortsätta att driva sin verksamhet i lokalerna trots att regionen hävt avtalet.

– Vi kommer inte ge upp, om vi inte kan bedriva en vårdcentral så kommer vi att göra annat, säger Stefan Sulin.

Igår var sista dagen som vårdcentralen kunde bedriva primärvård. Den 25 januari meddelade Region Sörmland att man häver sitt avtal med Årby vårdcentral i Eskilstuna eftersom man anser att vårdcentralen inte följt avtalet som finns för att driva primärvård.

Vill att regionen häver beslutet

Regionen har från och med tisdagen sett till att vårdcentralen inte längre kan koppla upp sig mot regionens system och att de inte heller får någon ersättning då avtalet är hävt.

Enhetschefen Stefan Sulin har skrivit ett mejl till regionen där han kräver att man drar tillbaka beslutet om att häva avtalet. Han menar att regionen begått avtalsbrott och att tjänstemän begått tjänstefel.

– Det har inte skett någon förhandling överhuvudtaget utan man har bara stängt ner vårdcentralen på fyra dagar, säger han.

”Vi har nått vägs ände”

Men regionens hälsovalschef Mats Henningsson säger att det beslut som togs av regionstyrelsen tagits på goda grunder. Han menar att vårdcentralen har haft chans att åtgärda problemet med bemanning av specialist i allmänmedicin, men att det inte gjorts trots två varningar.

– Vi har nått vägs ände. Du kan inte driva en vårdcentral utan en läkare i allmänmedicin. Vi hade kunnat sätta stopp tidigare, men vi har varit generösa för att vi trott att de skulle kunna lösa situationen, säger han.

Helena Svedman berättade förra veckan för SVT att de precis haft en anställd läkare i allmänmedicin, men att han sa upp sig härom veckan. Läkaren hon syftade på har dock sagt till SVT att han haft ett informationsutbyte med vårdcentralen, men inte arbetet för dem, inte haft något avtal med dem och att han aldrig har varit i Eskilstuna.

Professorn: ”Låter rimligt”

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet, menar att om region Sörmland har grund för vad de påstår så tycker han att beslutet att häva avtalet låter rimligt.

– Det ska mycket till att man hamnar här, men regionen måste ju se till patientsäkerheten, man måste ju ha kompetent personal på plats, säger Olle Lundin.

Vill ta ärendet vidare

Stefan Sulin säger dock att han anlitat en advokat som börjat titta på ärendet. Om regionen inte ändrar sitt beslut vill han ta fallet till rätten.

– Vi kommer inte att lämna våra lokaler. Vi har byggt upp det här från grunden och om vi inte kan bedriva primärvård här så blir det något annat, det finns alternativ, säger han. 

Vill du tipsa oss? Hör av dig till aymen.mussa@svt.se 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enhetschefen Helena Svedman säger i klippet ovan att de visst haft en läkare i allmän medicin. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdcentralen Årby

Mer i ämnet