Det blir ingen misstroendeförklaring mot Nyköpingsmoderaternas gruppledare, Anna af Sillén. Det beslutade kommunfullmäktigegruppen under gårdagskvällen. Samtidigt menar partikamraten Maria Gilstig att flera fortsatt saknar förtroende för af Sillén. Foto: SVT

Beslutet: Ingen misstroendeförklaring mot af Sillén (M)

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen misstroendeförklaring mot Nyköpingmoderaternas gruppledare Anna af Sillén – åtminstone inte just nu. Det beslutade kommunfullmäktigegruppen under torsdagskvällens möte.

Det var i slutet på november som flera Nyköpingsmoderater skrev på en misstroendeförklaring och krävde bland annat att oppositionsrådet Anna af Sillén avgår som partiets gruppledare, och anklagade henne för att ha en ”odemokratisk ledarstil”.

Efter flera turer fram och tillbaka, bland annat genom en internutredning, stod det under torsdagskvällen klart att ingen misstroendeförklaring väcktes mot Anna af Sillén.

Turbulensen inom moderaterna

– Men vårt missförtroende mot Anna af Sillén, Tommy Jonsson och Klara Olander ligger kvar precis som tidigare, säger Maria Gilstig (M), som är en av dem som stod bakom misstroendeförklaringen i november, och som nu efterfrågar möjligheten att rösta anonymt i gruppen.

Men enligt Per Westerberg (M), ordförande under torsdagens möte, strider det mot stadgarna. För att nå ett sammanträde med anonym röstning, vari länsförbundet kopplas in, krävs att fullmäktigegruppen först röstar för det i en öppen röstning.

– Annat vore stadgefusk, säger han.

Inleder utvecklingsarbete

Istället beslutades att inleda ett utvecklingsarbete utifrån rekommendationer från utredningen.

– Vi har haft flera möten och vi landade igår i två väldigt tydliga beslut. Dels beslutade en klar majoritet att inte väcka misstroende och dels att gå vidare med ett utvecklingsarbete, säger Anna af Sillén till SVT.

Hur ser du på att misstroendet ändå ligger kvar?

– Man kan alltid väcka ett misstroende och det lever man med som politiker. I går ställdes frågan på sin spets och då visade det sig att jag har ett starkt förtroende i gruppen. Med det sagt är jag besjälad att tag tag i det som behöver förbättras så att vi kan komma framåt.

De senaste veckorna har varit turbulenta för Moderaterna i Sörmland. Flera moderata politiker valt att hoppa av partiets förbundsstyrelse i Sörmland, då man inte tyckt att styrelsens arbetssätt fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom moderaterna

Mer i ämnet