Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköpings kommun. Foto: SVT

Utredningen om af Sillén klar: Går inte säga att hon agerat främlingsfientligt

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas egen utredning kring påståenden om att Abshir Osman (M) utsatts för främlingsfientlig behandling inom partiet är nu klar. Utredningen visar att det inte går att dra slutsaten att gruppledaren Anna af Sillén utsatt sin partikollega för kränkande särbehandling.

– Nu hoppas jag att vi kan blicka framåt, säger hon.

Länsförbundet inledde en utredning om kränkande särbehandling den 23 november. Samma dag hade SN publicerat en artikel där Abshir Osman anklagat partikollegan Anna af Sillén för att ha ”drag av främlingsfientlighet”.

Partikollegan Abshir Osman har även för SVT berättat att han blivit bemött på ett oacceptabelt sätt av Anna af Sillén. Uppgifter som hon i ett SMS tillbakavisat.

Turbulensen inom moderaterna

Går inte säga att af Sillén agerat främlingsfientligt

Utredningen som skickades vidare för att utredas på riksnivå är nu klar, något som SN var först med att berätta om.

– Utifrån vad som kommit fram går det inte att dra slutsatsen att Anna af Sillén ska ha utsatt Abshir Osman för någon kränkande särbehandling eller att hon i övrigt agerat diskriminerande eller på ett främlingsfientligt sätt, skriver Mikael Larsson, biträdande organisationschef i Moderaternas riksorganisation, i ett sms till SVT.

Välkomnar beskedet

Enligt utredningen tog Abshir Osman illa vid sig i samband med en politisk diskussion, och har därefter haft en känsla av att ha blivit frostigt behandlad, berättar Larsson.

– Vi har rekommenderat att Anna af Sillén ska be om ursäkt för detta, säger Mikael Larsson.

Vill blicka framåt

– Jag välkomnar beskedet. Det har aldrig varit min avsikt att någon ska ta illa vid sig. Nu hoppas jag att vi kan blicka framåt, skriver Anna af Sillén till SVT i ett sms.

Abshir Osman vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till sin advokat som SVT sökt utan framgång.

Puustinen nöjd

Eskilstunamoderaten Jari Puustinen, som tidigare gått ut och krävt en oberoende utredning av anklagelserna, säger i ett SMS till SVT att han är nöjd med att utredningen har genomförts.

– Inom moderaterna hör inte främlingsfientlighet hemma och nu är den frågan utredd, skriver Puustinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom moderaterna

Mer i ämnet