”Främlingsfientlighet ska alltid bekämpas”, säger Jari Puustinen (M), gruppledare i Eskilstuna. Foto: Otilia Bogen, SVT

Moderater kräver att uppgifter om främlingsfientlighet i partiet utreds

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Eskilstuna kräver att det startas en oberoende utredning kring påståenden om att partikollegan Abshir Osman utsatts för främlingsfientlig behandling inom partiet.

– Främlingsfientlighet är något som inte ska finnas i Moderaterna. All typ av främlingsfientlighet ska bekämpas, säger Jari Puustinen (M), kommunalråd och gruppledare i Eskilstuna.

Abshir Osman bor i Eskilstuna men representerar även Moderaterna på flera poster i Region Sörmland. Det är i samband med arbetet i regionfullmäktigegruppen som han upplever sig ha blivit främlingsfientligt bemött av Nyköpings moderata oppositionsråd Anna af Sillén.

Abshir Osman säger att han välkomnar kravet på en oberoende utredning.

Turbulensen inom moderaterna
Abshir Osman (M) Foto: Privat

Inväntar utredningen

– Det känns skönt att höra att jag får stöd av mina partikamrater i Eskilstuna, säger Abshir Osman.

Han vill inte gå in närmare på vad han anser att han blivit utsatt för, utan inväntar utredningen.

– Jag vill bara säga att det var saker som inte var okej i partiet eller i Sverige i stort, säger han.

Jari Puustinen är gruppledare för Moderaterna i Eskilstuna, där Abshir Osman ingår. I klippet ovan berättar han varför han vill se en utredning.

af Sillén tillbakavisar anklagelserna

SVT Sörmland har varit i kontakt med Anna af Sillén (M) om anklagelserna och kravet på en utredning av dessa. Hon vill inte medverka i en intervju men skriver i ett sms:

”Vad gäller de anklagelser som har framförts i media så tillbakavisar jag dem å det bestämdaste. En oberoende utredning pågår redan och det välkomnar jag.”

Och tidigare har Anna av Sillén sagt till SVT Sörmland att kränkande särbehandling inte är något hon ägnar sig åt i sitt ledarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom moderaterna

Mer i ämnet