Det brinner kraftigt på återvinningsstationen Lilla Nyby i Eskilstuna. Foto: Alexander Weimar/SVT

Räddningstjänsten har omringat branden

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande branden på återvinningsstationen Lilla Nyby i Eskilstuna är under kontroll, men branden väntas ta lång tid att släcka, enligt räddningstjänsten.

Det var vid 10-tiden som personal på återvinningsstationen larmade om att det hade börjat brinna i en sophög på området. Elden spred sig fort och utvecklade sig till en stor eldsvåda med tjock rök som sågs från stora delar av Eskilstuna.

– Det är jättemycket rök och öppna lågor. Brandbilar åker fram och tillbaka och försöker släcka, rapporterade Alexander Weimar, SVT Nyheter Sörmlands reporter på plats, på torsdagsförmiddagen.

branden på lilla nyby

Spridd till skogen intill

Brandflyg användes i ett första skede för att att ge en första överblick av hur stort område som skadats av branden.Vid 11.30-tiden uppgav räddningstjänsten att värmen från elden lett till markbränder i skogen norr om återvinningsstationen. Markbränderna utvecklade sig till en mindre skogsbrand där en yta om 100 gånger 150 meter började brinna. 

–  Vi har inriktat oss på att skydda byggnader på området. Värmen från elden hotar även skogen som ligger norrut. Vi har skickat styrkor som bekämpar de markbränder där som har börjat, sa Joakim Lindkvist, inre befäl Räddsam Mälardalen, då.

Omringade elden

På eftermiddagen uppgav räddningstjänsten att de hade fått kontroll över elden.

– Vi har nu kontroll på skogsbranden som blivit utifrån värmen från branden. Inne på området har det värsta brunnit av inne på soptippen. Men det kommer att brinna lång tid, minst ett dygn till, sa Tobias Erdsjö, inre befäl på Räddningstjänsten vid 14.00-tiden på torsdagen.

LÄS MER: Anläggningschefen: ”Släckningsarbetet tar en vecka, minst”

– Brandmän och renhållningsarbetare försöker kväva branden med bulldozers, rapporterar SVT:s reporter Alexander Weimar på plats vid Lilla Nyby. Foto: Alexander Weimar/SVT

Ett trettiotal brandmän från fler styrkor arbetade som mest på plats för att hålla elden under kontroll. De stora högarna med sopor kommer att få brinna upp och brandmän kommer att övervaka området under natten.

Räddningstjänsten råder de som bor i närheten och som känner obehag av röken att stänga dörrar, fönster och stanna inomhus. Inledningsvis var röken mycket tjock och nästan svart, men den är inte lika kompakt längre.

Är röken skadlig att andas in?

– Det är inte jättehälsosam rök om det är plaster och grejer som brinner från soporna. Men det ska nog inte vara någon fara i nuläget.

LÄS MER: Soptippsbranden: Problem att få vatten till släckningen

”Väldigt varmt och torrt”

Det är flis- och avfallshögar för hushållsopor som brinner. De som arbetar på återvinningsstationen vet inte vad som kan ha orsakat branden.

– Det kan bero på att det varit väldigt varmt och torrt. Vi är inte den enda stationen som haft brand under sommaren, säger Vesa Hiltula, återvinningschef.

MISSA INTE: Så får du lokala nyhetsnotiser direkt i din mobil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

branden på lilla nyby

Mer i ämnet