Soptippsbranden: Problem att få vatten till släckningen

Uppdaterad
Publicerad

Brandkåren har inte kunnat använda de brandposter som finns ute på den brinnande återvinningscentralen i Eskilstuna. Det är inte tillräckligt tryck i kranarna, enligt räddningstjänsten.

Ett stort antal brandmän har sedan 10-tiden på torsdagen arbetat med att försöka släcka en stor sopbrand i Eskilstuna. Men det har varit problem med att få tag i vatten, bland annat eftersom brandposterna ute på återvinningscentralen inte har räckt till.

Inte tillräckligt tryck

– Det finns brandposter på Lilla Nyby men det finns inte tillräckligt tryck i dem. De har inte gått att använda. Varför det är så vet vi inte, säger Tobias Erdsjö, inre befäl.

branden på lilla nyby

Eftersom brandposterna inte har gått att använda har räddningstjänsten fått köra med brandbilar fram och tillbaka för att hämta vatten.

Tar från vattendrag

– Vi får köra med tankbilar och hitta vattendrag i närheten. Det blir lite jobbigare för oss men vi är vana med det, säger Tobias Erdsjö.

Han tror dock inte att elden skulle ha släckts lättare även om brandposterna hade fungerat.

Det är Eskilstuna Energi & Miljö som ansvarar för brandposterna.

LÄS MER: Anläggningschefen: ”Släckningsarbetet tar en vecka, minst”

”Se över vad som hänt”

– Vi använder våra brandposter och har bra tillsyn på dem. Men när det var så många brandbilar som samtidigt skulle ha vatten från posterna så gick det inte att fylla upp tillräckligt fort, säger Vesa Hiltula, anläggningschef på Eskilstuna Energi & Miljö.

– Vi måste se över och se vad som hänt. Men vi har bra tillsyn av våra vattenposter. Men räddningstjänstens slangar är betydligt större än våra och de har för stora ledningar för oss, säger Vesa Hiltula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

branden på lilla nyby

Mer i ämnet