Det ser mörkt ut för många företag, särskilt för hotell och andra företag inom besöksnäringen. Hör Maria Björk Hummelgren om varför det ändå finns hopp. Foto: SVT/Lars Pehrson/SvD/TT

Coronakrisen slår hårt mot de sörmländska företagen

Publicerad

– En hiss rakt ner i botten.

Så beskriver Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren, utvecklingen för en del av de sörmländska företagen sedan coronakrisen bröt ut. I en enkät svarar över hälften av de tillfrågade företagen att de upplever en sämre ekonomi.

Östsvenska handelskammaren har medlemsföretag i samtliga kommuner i länet utom Eskilstuna och Strängnäs. Nyligen skickades det ut en enkät där 65 av dem svarade.

I svaren framgår det bland annat att många företag har använt sig av korttidspermitteringar, något som statistik som regeringen sammanställt också visar. 900 sörmländska företag har hittills beviljats statligt stöd för korttidsarbete och omkring 11 000 anställda i länet har gått ner i arbetstid.

Hårdast drabbade är företagen inom besöksnäringen. Men trots att det ser mörkt ut finns det hopp, menar Maria Björk Hummelgren. I klippet ovan förklarar hon varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet