Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionen skyndade på möjligheten till videosamtal i samband med coronapandemin. Men att man ökade tempot ska inte ha inneburit några risker menar regionen. Hör förklaringen i klippet ovan. Foto: SVT/Johan PfriemVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så har pandemin skyndat på regionens digitala vårdtjänster

Uppdaterad
Publicerad
Under flera år har Region Sörmland arbetat med att införa digital vård och man hade börjat smyga igång vissa lösningar. Men när coronapandemin kom förändrades behoven och man har därför skyndat på projektet.

Att göra ett besök på en vårdcentral genom videosamtal har varit möjligt i begränsad skala inom regionen. Meningen var att det skulle införas successivt, men när coronaviruset bröt ut ökade man på takten. Och av siffrorna att döma har intresset varit stort. I januari, när möjligheten förvisso var mer begränsad, gjordes under tio besök. Nu har siffran vuxit till över 400.

På en handfull vårdcentraler pågår även ett projekt med helt digital vård, som innebär mer än videosamtal. Tanken är att samtliga vårdcentraler ska ha den lösningen till 2021, vilket skulle kosta mellan sex och åtta miljoner kronor årligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet