Regionen skyndade på möjligheten till videosamtal i samband med coronapandemin. Men att man ökade tempot ska inte ha inneburit några risker menar regionen. Hör projektledaren Eva Neiderström förklara i klippet ovan. Foto: Johan Pfriem/SVT

Så har pandemin skyndat på regionens digitala vårdtjänster

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har Region Sörmland arbetat med att införa digital vård och man hade börjat smyga igång vissa lösningar. Men när coronapandemin kom förändrades behoven och man har därför skyndat på projektet.

Att göra ett besök på en vårdcentral genom videosamtal har varit möjligt i begränsad skala inom regionen. Meningen var att det skulle införas successivt, men när coronaviruset bröt ut ökade man på takten. Och av siffrorna att döma har intresset varit stort. I januari, när möjligheten förvisso var mer begränsad, gjordes under tio besök. Nu har siffran vuxit till över 400.

På en handfull vårdcentraler pågår även ett projekt med helt digital vård, som innebär mer än videosamtal. Tanken är att samtliga vårdcentraler ska ha den lösningen till 2021, vilket skulle kosta mellan sex och åtta miljoner kronor årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet