En sjuksköterska förbereder vaccin från Pfizer för vaccinering. Foto: Fredrik Sandberg/TT

11 maj inleds fas fyra-vaccineringen i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Den 11 maj inleds den fjärde fasen av vaccinationsprogrammet mot covid-19 i Sörmland. Från och med det datumet kan personer mellan 50–59 år boka tid. Det berättade Magnus Johansson som är regional sjukvårdsledare på Region Sörmland vid en presskonferens på torsdagen.

I nuläget är det personer födda 1961 och tidigare som har möjlighet att boka in sig för en första vaccindos. I dag blev det också klart att personer mellan 18 och 59 år som är i riskgrupp nu kan boka tid. När de har fått en första spruta påbörjas fas 4 – alla mellan 18 och 59 år.

Vill hålla högt tempo

Först ut är personer i åldrarna 50–59 år, som kommer att kunna boka tid från 11 maj.

Coronaviruset i Sörmland

– Det är en ganska stor grupp på en bit över 30 000 personer, och för att vi ska kunna se till att de äldsta får vaccin först kommer vi att släppa på den gruppen före övriga grupper, säger Magnus Johansson.

– Men tanken är att ha ett högt tempo och släppa på ytterligare grupper när vi ser att en stor del av den första gruppen har bokat tid för vaccination.

Privata aktörer ska komplettera

I fas fyra kommer man att använda sig av upphandlade privata vaccinaktörer, och vaccinationsställen kommer att finnas i alla sörmländska kommuner.

Om allt går enligt planen kommer alla som vill ha fått sin första vaccindos innan den sista juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet