Åklagaren Lukas Tigerstrand intervjuas av SVTs reporter Otilia Bogen. Foto: SVT/Pontus Stenberg

24-åring döms till livstids fängelse för mord i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man har dömts till livstids fängelse för mord och mordförsök vid Långbergsskolan i Nyköping.

Enligt Nyköpings tingsrätts dom ska 24-åringen ha stannat en bil för att, med en pistol synlig i handen, konfrontera de tre män som den 17 september befann sig i bussfickan vid Långbergsskolan. De tre männen ska då ha flytt från platsen, varpå den livstidsdömde ska ha avlossat fyra skott i deras riktning. Ett av skotten träffade den nu avlidne 21-åringen i ryggen, enligt domen.

Under onsdagen dömdes 24-åringen till livstids fängelse för gärningarna, som rubriceras som mord och försök till mord. Mannen ska även betala skadestånd till den mördade 21-åringens anhöriga, som tillerkänns 60 000 kr var. Han döms också att betala skadestånd till de två männen som överlevde skottlossningen, på 115 600 kr var.

Mördad 21-åring i Brandkärr

Advokaten: ”Vi överklagar”

24-åringen har erkänt att han befann sig på platsen och körde bilen, men har genomgående nekat till att ha avlossat skotten. Något motiv har inte framkommit i tingsrätten, men de tre männen och den livstidsdömde ska enligt domen ha varit bekanta med varandra.

Den dömde mannens advokat, Peter Dahlqvist, har meddelat att försvaret kommer att överklaga domen.

– Jag kommer inte att gå in på försvarets syn i detalj, men kan konstatera att vi har en ganska så stor chans vid en överprövning i hovrätten, sa han till SVT under onsdagseftermiddagen.

Två andra åtalades

En kvinna och en 21-årig man åtalades samtidigt för skyddande av brottsling. De ska enligt åtalet ha hjälpt 24-åringen att komma undan brotten genom att förse honom med ett flyktfordon. 21-åringen dömdes under onsdagen till fem månaders fängelse för skyddande av brottsling, medan kvinnan frikändes.

Ta del av åklagaren Lukas Tigerstrands syn på domen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mördad 21-åring i Brandkärr

Mer i ämnet