Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan svarar hälsovalschefen Mats Henningsson på varför regionen inte skärpt regelverket tidigare. Foto: SVT

Efter nedstängningen av Vårdcentralen Årby: Regionen vill skärpa regelverket

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland vill skärpa regelverket för den som vill öppna vårdcentral i länet. Detta efter turerna kring Vårdcentralen Årby som slutade med att regionen sa upp avtalet.

– Vi behöver skruva på regelboken, säger hälsovalschef Mats Henningsson.

Ärendet ska tas upp på regionstyrelsen på tisdag nästa vecka. Då ska man se över regelboken och göra nya justeringar med fokus på att höja kraven på vilka som får tillstånd att bedriva en vårdcentral i länet.

I ett pressmeddelande skriver regionen att det bland annat handlar om att ägaren ska visa att de har möjlighet att rekrytera de medarbetare som man har krav på sig att anställa för att bedriva sin verksamhet.

– Situationen kring vårdcentralen i Årby har varit en bidragande orsak. Nu är det dags att skruva på regelboken och vi ska nu se över våra krav och tuffa till dem, säger hälsovalschef Mats Henningsson.

Hävde avtal

Den 25 januari meddelade Region Sörmland att man häver sitt avtal med Årby vårdcentral i Eskilstuna eftersom man anser att vårdcentralen inte följt avtalet som finns för att driva primärvård. Kritiken handlade främst om att vårdcentralen inte åtgärdat problemet med bemanning av specialist i allmänmedicin, trots två varningar.

Enhetschefen Helena Svedman har tidigare sagt till SVT att de precis haft en anställd läkare i allmänmedicin, men att han sa upp sig härom veckan. Läkaren hon syftade på har dock sagt till SVT att han haft ett informationsutbyte med vårdcentralen, men inte arbetat för dem, inte haft något avtal med dem och att han aldrig har varit i Eskilstuna.

Regionen kommer även att ta upp frågan om startbidrag till nyetablerad vårdcentral samt möjligheter till återbetalning av startbidrag och andra ersättningar föreslås att ses över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdcentralen Årby

Mer i ämnet