Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Magnus Johansson har att säga om vaccinationsstoppet. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Efter stoppet: Region Sörmland återupptar personalvaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit i kontakt med Läkemedelsverket och Astra Zeneca under helgen har Region Sörmland beslutat att fortsätta vaccinera personalen med vaccinet som gav 100 anställda biverkningar i förra veckan.

Det var i fredags förra veckan som Region Sörmland stoppade sin vaccination av personalen efter att betydligt fler än väntat fått biverkningar av Astra Zeneca-vaccinet mot covid-19.

Av 400 personer som fick sina första doser under torsdagen var det omkring 100 personer som fick biverkningar och många fick sjukskriva sig.

Feber är listad som en vanlig och ofarlig biverkan men drabbade alltså betydligt fler än väntat.

– Vi har haft dialog med både Läkemedelsverket och med Astra Zeneca sedan stoppet och det finns inget som talar för att det är något fel på vaccinet, säger Magnus Johansson.

Återupptas på torsdag

Från och med torsdag kommer vaccineringen att återupptas, men nu kommer Region Sörmland behöva delvis tänka om för att inte riskera att hamna i en situation där många anställda drabbas samtidigt.

– Vi har redan tidigare inte vaccinerat hela enheter utan delar av enheter. Men vi behöver se över det ytterligare en gång, för nu vet vi att det kan vara så många som en tredjedel som inte kan arbeta dagen efter vaccinering på grund av feber eller andra vanliga biverkningar.

Vaccinationsstoppet tillsammans med de nya logistiska utmaningarna innebär en viss fördröjning av personalvaccineringen totalt sett, men Regionen väntar på större mängder av Astra Zenecas vaccin och Magnus Johansson tror att man kommer att komma ikapp.

Lindrigare vid andra dosen

Av de omkring 100 personerna som drabbades av biverkningarna är de allra flesta återställda men det är fortfarande några som har symptom, säger Magnus Johansson.

– Det rör sig om vanliga biverkningar som är kända, som feber under flera dagar, värk i kroppen, huvudvärk och illamående.

Vaccinet tas i två doser för ett fullgott skydd och biverkningarna vid den andra dosen ska vara lindrigare, enligt den erfarenhet som finns nu.

– Det är vad man vet nu enligt rapporter från andra länder där man gett även en andra dos, men vi vet inte helt än så länge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet