I augusti förra året utbröt en våldsvåg i Nyköping. Nu skärps straffet för den 16-åring som skjutit två män. Foto: Pontus Stenberg

Efter våldsvågen i Nyköping: Straffet skärps mot 16-årig Strängnäsbo

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åring som tidigare dömts för inblandning i våldsvågen i Nyköping döms nu även för två fall av mordförsök och får skärpt straff. Det meddelar Svea hovrätt.

Det var i augusti förra året som två skjutningar ägde rum i Nyköping. Två män skadades i samband med händelserna och dåden blev startskotten för en flera veckor lång våldsvåg.

I början av året åtalades en 16-årig Strängnäsbo misstänkt för två fall av grovt vapenbrott och två fall av mordförsök.

Våldsvågen i Nyköping

Vuxen skulle ha straffats hårdare

16-åringen friades från mordförsöken då tingsrätten menade att bevisningen för att han skulle vara skytten inte var tillräcklig. 16-åringen dömdes dock för två fall av grovt vapenbrott. Påföljden blev ungdomsvård i fyra månader och 15 dagar.

Men hovrätten anser att det finns tillräcklig bevisning som pekar på att det var 16-åringen som sköt och ändrar nu den tidigare domen. Straffet skärps till tre års sluten ungdomsvård. Hovrätten skriver också i domen att påföljden för en vuxen person skulle ha motsvarat 18 års fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen från skjutningen i slutet av augusti. Varning för obehagliga bilder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet