Emma-Linnéa Hagfalk bedömdes vara överviktig redan vid 6-årsåldern. I klippet ovan berättar hon om sina erfarenheter och hur hon tror att man bäst hjälper barn med övervikt. Foto: Aymen Mussa/SVT

Emma-Linnéa ansågs överviktig som barn: ”Maten var min största fiende – och tröst”

Uppdaterad
Publicerad

24-åriga Emma-Linnéa Hagfalk från Nyköping pendlade mellan fetma och övervikt redan vid 6-årsåldern.

– Maten var min absolut största fiende, men också min största tröst, säger hon.

Emma-Linnéa Hagfalk säger att hon många gånger inte kände sig större än sina vänner, men när det slängdes kommentarer efter henne på skolgården började hon fundera.

Fick en matdagbok

– Jag orkade springa runt på rasterna och spela fotboll precis som alla andra, men när det kom kommenterar började jag märka av att det var någonting som var annorlunda med mig, säger Emma-Linnéa.

Barn och övervikt

Det var i kontakten med skolhälsovården som hon bedömdes vara överviktig. Emma-Linnéa fick en matdagbok av skolsköterskan där hon dagligen skulle fylla i vad hon åt. Men Emma-Linnéa uppfattade inte att detta hjälpte henne.

Behövde förstå tröstätandet

Först i tonåren fick hon hjälp av en kurator.

– Jag behövde veta vad mitt tröstätande var kopplat till eftersom att det var en viktig del i det hela, säger hon.

I klippet berättar Emma-Linnéa om sina erfarenheter och hur hon tror att man bäst hjälper barn med överviktsproblematik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och övervikt

Mer i ämnet