BVC-sjuksköterskorna Veronica Hellqvist och Lotta Tuomennoro Nystedt berättar hur man i Gnesta arbetar med att minska övervikten bland barnen. Foto: SVT

Så gör Gnesta för att få ner barnövervikten

Uppdaterad
Publicerad

Barnavårdcentralen i Gnesta har lyckats minska på förekomsten av fetma och övervikt bland kommunens fyraåringar.

– Det kan handla om att man tidigare inte följt BMI lika tydligt som vi gör nu, säger Veronica Hellqvist, BVC-sjuksköterska på Gnesta barnavårdcentral.

Från att ha legat högt i förekomst av övervikt och fetma bland fyraåringar gick barnavårdscentralen i Gnesta till att ligga näst lägst i länet under förra året. Det enligt regionens barnhälsovårdrapport.

I Gnesta har man bland annat arbetat med tätare kontroller av de barn som riskerar att få överviktsproblem.

Barn och övervikt

– Det svåra är nog att ta upp att barnet har ett högt BMI, säger Veronica Hellqvist.

Skiftar från år till år

I regionens rapport framgår dock att förekomsten av övervikt och fetma på de olika barnavårdcentralerna kan skifta ganska rejält från år till år.

Gnesta låg näst lägst under 2019 men 2018 var man den tredje högsta barnavårdcentralen i länet där förekomsten av övervikt och fetma bland fyraåringar.

Enligt regionen kan det bero på olika årskullar samt hur många som undersökts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och övervikt

Mer i ämnet