2016 – ett år av oroligheter i Eskilstunas utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningar, bilbränder, stenkastning. Och nyligen kulminerade årets oroligheter i Eskilstunas utanförskapsområden i ett mord och ett mordförsök. Här kommer en återblick på ett mörkt år.

I början av 2016 tar bilbrännandet fart igen i Eskilstuna, efter en relativt lugn höst. Bråk och oroligheter gör att biblioteket och mötesplatsen Fröet i stadsdelen Fröslunda tvingas stänga tidigare på dagarna.

I februari slår en ny polisrapport fast att tre av 53 områden i Sverige som pekas ut som ”särskilt utsatta” finns i Eskilstuna. Det handlar om Fröslunda, Lagersberg och Skiftinge.

Oro i Eskilstuna

På kvällen den 2 februari 2016 blir en väktare överfallen av maskerade ungdomar i Fröslunda. Efter flera kvällar av oroligheter i området blir en man skjuten i benet den 5 februari.

Flera insatser görs för att öka tryggheten i Fröslunda, bland annat ökar polis och väktare bevakningen, och socialtjänsten rekryterar fältare.

Den 9 maj får polisen flera samtal om skottlossning i stadsdelen Årby. 

På en parkeringsplats bakom förskolan i Årby hittas 16 tomhylsor. Foto: Filip Lundh

Den 17 maj berättar vi att polisområdeschef Mikael Backman menar att Fröslunda är i riskzonen för att bli en ”no go-zon”. Fröslunda pekas ut som det högst prioriterade området i Sörmland polisiärt, men polisens ökade närvaro väcker reaktioner – en del ser det som en provokation.

Eskilstunas socialchef Mehmed Hasanbegovic går ett par dagar senare ut och lovar att allt ska bli som förr.

Oroligheterna tycks lugna ner sig. Under en period är det ganska glest med rapportering om bränder, stenkastning och skjutningar i Frsölunda.

Sommar och nya oroligheter

Men mitt i sommaren tar oroligheterna ny fart i Fröslunda.

Sent på kvällen den 18 juli rycker räddningstjänsten ut på en brand i ett sophus i Fröslunda. På väg därifrån utsätts de för stenkastning.

Den 28 juli utsätts polisen för stenkastning, och situationen i Fröslunda uppfattas så orolig att ambulanspersonal väljer att invänta poliseskort innan de kör in i området.

Natten till lördag den 30 juli utsätt socialkontoret i Fröslunda för en brandattack. På platsen hittar polisen högar av gatstenar som brutits upp. De misstänker att stenarna ska användas för att kasta på polis- och räddningstjänst, men denna gång blir det ingen stenkastning.

Skjutningar och mord under hösten

Den 12 oktober 2016 larmas polisen till Fröslunda om en misstänkt skottlossning. Polisen hittar fem tomhylsor, men någon skadad påträffas inte. Inte heller någon skytt.

Kvällen därpå skjuts en man i huvudet i Årby. Den skjutne mannen avlider kort därefter av sina skador.

Eskilstunapolisen ökar närvaron i utsatta områden berättar Christer Sjöqvist som är chef i lokalpolisområdet.

Knappt en vecka senare hittas en 19-årig man skjuten i bröstet i stadsdelen Lagersberg. Han överlever.

Tidigt på söndagsmorgonen den 25 september spärras ett område av runt Björktorpsskolan. Vittnen har hört smällar och sett en man med vapen. Dagen därpå konstaterade polisen att det sannolikt hade skjutits.

Myndigheterna i Eskilstuna menar att man nu mobiliserar mot våldet. Och socialtjänsten sätter in extra resurser i Lagersbergsskolan, där det går elever från förskoleklass till årskurs sex, eftersom man menar att det finns risk att barnen identifierar sig med det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Eskilstuna

Mer i ämnet