Fem nya ambulanser, utöver två som redan har levererats, kommer att ersätta gamla ambulanser i Sörmland under 2019. Bilden visar en av de nya personbilsambulanserna. Foto: Region Sörmland

Fem sörmländska ambulanser ska bytas ut mot nya

Uppdaterad
Publicerad
Fyra personbilsambulanser och en storbilsambulans ska bytas ut i Sörmland under 2019, som en del av det pågående underhållet. Det har regionstyrelsen beslutat.

De två första kommer redan under våren och ska placeras i Strängnäs och Eskilstuna. Den tredje är en så kallad storbil, en större ambulans som till exempel används till att flytta patienter mellan sjukhus och när det krävs mer personal eller en kuvös ombord. Den är tänkt att levereras till Eskilstuna under sensommaren eller hösten.

– Dels ska den nya bli klar, dels är det då vi anser att den gamla ska fasas ut. Då tror vi att den har gått 40 000 mil, säger Jörgen Lifvakt, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland.

Efter fem år ökar haveririsken

40 000 mil är nämligen det som i kombination med åldern avgör om ambulansen är färdig för pension eller inte.

– Efter ungefär fem år ökar risken för haverier. Då måste vi reparera dem i större utsträckning. Om vi kör med en ambulans längre skulle det rent teoretiskt kunna hända något under en utryckning som utsätter patienten för risk, säger Jörgen Lifvakt.

Övriga två personbilsambulanser levereras under sensommaren eller hösten. De nya ambulanserna är något större och rymligare än de gamla som fasas ut.

Fler byts ut

Beslutet om ambulansutbytet fattades av regionstyrelsen i tisdags. Men redan under vecka 4 kom det två nya personbilsambulanser av samma typ till Sörmland, närmare bestämt till Katrineholm och Vingåker. De var dock beställda sedan tidigare.

– Vi har ibland eftersläp på våra leveranser och investeringar i våra verksamheter, säger divisionschefen Maria Söderkvist.

I praktiken innebär det här att det är sammanlagt sju ambulanser som byts ut i Sörmland under året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland

Mer i ämnet