Flera sörmländska kommuner har nystartade e-tjänster för flyktinghjälp på sina hemsidor. Foto: SVT

Flera kommuner i Sörmland startar e-tjänster för att ge flyktingar boende

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna Eskilstuna, Flen, Katrineholm och Oxelösund har nu startat e-tjänster på sina hemsidor för de som vill hjälpa flyktingar från Ukraina med boende eller andra saker.

Hjälperbjudanden strömmar in och syftet med tjänsterna är att samordna det hela.

I formulären på hemsidorna kan man bland annat fylla i vilken typ av boende man kan hjälpa till med och hur många platser som finns.

– Tyvärr har inte vi möjlighet att ta emot sängplatser, kläder, förnödenheter och annat som katrineholmarna vill hjälpa till med. Därför har vi öppnat e-tjänsten där vi ändå kan samla all hjälp och vid behov koppla ihop ”hjälparen” med rätt organisation, säger Andreas Peterzén digitaliseringschef i Katrineholms kommun.

Sörmland och kriget i Ukraina

Exempelvis Eskilstuna kommun understryker dock i sin information att det i dagsläget inte finns behov av privata boenden men att det kan komma att ändras.

Alla Sörmlands kommuner informerar om omvärldsläget på sina hemsidor och även Strängnäs kommun och Trosa kommun uppmanar medborgarna att höra av sig via mejl respektive telefon om det har boendeplatser att dela med sig av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet