Flera män får strafföreläggande i sexhärva i Eskilstuna

Publicerad

Senare i oktober väntas vice chefsåklagare Jessica Wenna väcka åtal i den stora sexhärvan på en massagesalong i Eskilstuna kommun. Men redan nu har åtta män fått strafförelägganden för sexköp.

– Det är möjligt att det blir fler, säger Jessica Wenna.

I början av sommaren slog polisen till mot en massagesalong i Eskilstuna kommun. En kvinna i 40-årsåldern greps och misstänks nu för grovt koppleri.

Åtal mot henne väntas komma under oktober.

– Just nu har jag till den 12:e på mig. Vi kommer inte vara klara till dess men åtalet bör komma nu i oktober, säger Jessica Wenna.

Flera män har fått böter

Samtidigt som utredningen mot den misstänkta kvinnan fortgår så har sammanlagt åtta män fått så kallade strafförelägganden för köp av sexuell tjänst.

– Ja, det är åtta som gått iväg nu. Det är möjligt att det blir fler, säger Jessica Wenna.

Enligt henne handlar det om fler tillfällen av sexköp än antal personer som fått strafföreläggande.

– Ja det är betydligt fler gärningar.

Kan åtalas eller bli vittnen

Åklagaren säger också att andra personer kan komma att åtalas för sexköp i samband med det större koppleriåtalet mot den misstänkta kvinnan.

Anledningen till det är att sexköpen är en del i bevisningen mot kvinnan.

– Det kan bli åtal i samband med det större åtalet eller så kallas de här sexköparna som vittnen. Men det vet jag inte just nu, säger Jessica Wenna

Ett strafföreläggande innebär att åklagaren väljer att inte väcka åtal. Något som innebär att det inte blir en rättegång i domstol och att den som får föreläggandet i stället ska godkänna föreläggandet och betala ett bötesbelopp. En förutsättning för ett strafföreläggande är att den som misstänks för brottet har erkänt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.