Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare.

Folkhälsomyndighetens nya rapport: ”Lärare har ingen högre risk för att smittas”

Publicerad

På torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya rapporter som bland annat pekar på att covid-19 inte förekommer i större utsträckning bland förskollärare, barnskötare och grundskollärare jämfört med andra yrkesgrupper.

Trots det senaste kunskapsläget väljer Eskilstuna kommun att erbjuda ett coronakit till samtliga förskolor. Något som Sörmlands smittskyddsläkare tycker är konstigt.

– De här orosdelarna som finns är naturligtvis tråkiga men oro och risk är inte alltid kopplade till varandra. Det blir lite konstigt att förskolepersonal får skyddsutrustning när man inte ser att det finns en ökad risk för smitta på förskolor i jämförelse med övriga samhället, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.

Coronaviruset i Sörmland

”Det handlar om att lyssna på medarbetarnas oro”

Skolchefen för förskolan i Eskilstuna kommun menar dock att skyddsutrustningen ska finnas när andra alternativ, att gå ut med ett barn som uppvisar symptom i väntan på föräldrarna eller att gå till ett separat rum, är uttömda.

– Det var mycket tankar men jag tänker också att det handlar om att lyssna in medarbetarnas oro. Det kan vara så att steg ett och två i risktrappan inte går att uppfylla och att det exempelvis handlar om en personal i riskgrupp, säger Tina Persson.

”Pseudosak istället för att göra skillnad”

Enligt Folkhälsomyndigheten pekar den senaste vetenskapliga kunskapen på att smittspridningen mellan barn är betydligt lägre än mellan vuxna och att barn inte är drivande i covid-19-pandemin.

– Smittan sprids mellan vuxna så i det här fallet gör kommunen en pseudosak istället för att göra det som verkligen gör skillnad – att det hålls distans mellan personalen. Att bara den arbetsgrupp som absolut måste jobba ihop med barnen gör det men att personal håller avstånd vid fikaraster och allt annat under dygnet, säger Signar Mäkitalo.

Distans följs där det är möjligt

Enligt skolchefen för förskolan i Eskilstuna görs distansieringen mellan förskollärarna redan idag i möjligaste mån och utifrån varje förskolas förutsättningar.

– Vi har redan gjort riskbedömningar i hur vi arbetar för att minimera smittspridningen. Vi är ute väldigt mycket, vi uppmanar vårdnadshavare att lämna och hämta barnen utomhus och alla möten som går genomförs digitalt, säger Tina Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet