Här är riskerna med att förskolepersonal nu erbjuds skyddsutrustning. Hör Tina Persson, skolchef för förskolan i Eskilstuna kommun, förklara.

Nu kan förskolor i Eskilstuna beställa coronakit

Publicerad

Förra veckan beslutade Arbetsmiljöverket att personal på en förskola i Jämtland ska ha rätt att använda skyddsutrustning, som till exempel munskydd och skyddsförkläden, när ett barn uppvisar coronasymptom. Trots att beslutat inte var prejudicerande bestämde även Eskilstuna kommun att erbjuda coronakit.

Beslutet fattades även efter att orolig förskolepersonal i Eskilstuna uttryckt önskan om skyddsutrustning. Något som fackförbundet Kommunal började få signaler om för drygt en vecka sedan.

Coronakit används som sista alternativ

Från och med torsdag kan alla 53 förskolor i Eskilstuna kommun beställa ett kit med munskydd, visir, långärmade förkläden och ytdesinfektion. Kitet ska användas efter att personalen gått en webbaserad utbildning. Men också som steg tre, efter att man först vidtagit två andra åtgärder.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi har gjort en risktrappa. När ett barn uppvisar symptom ska man först titta på om man kan vara ute i väntan på föräldern. Funkar inte det är nummer två att man har ett rum att gå till och vänta. Nummer tre är förskolekitet, säger Tina Persson, skolchef för förskolan i Eskilstuna kommun.

Varje förskola fattar egna beslut

Skyddsutrustningen är alltså tänkt att användas sparsamt och som sista utväg. I slutändan är det dock varje förskola som bestämmer hur och när personal ska bära exempelvis munskydd.

– Jag tycker inte att man ska ha munskydd i den vardagliga verksamheten för barn och personal är friska när vi kommer till förskolan. Men det är individuellt utifrån samtalet mellan rektorn och medarbetaren. Vi är väldigt många medarbetare och det kan se olika ut, säger Tina Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet