Kristina Alexanderson, forskare i socialförsäkring, menar att det finns för lite forskning om sjukskrivningar. Foto: TT/Privat

Forskare: ”Finns inga bra instrument för att bedöma arbetsförmåga”

Publicerad

Det finns för lite forskning om sjukskrivningar, både när det gäller hur en sjukskrivning ska gå till och vilka biverkningar den har. Det berättar Kristina Alexanderson, forskare i socialförsäkring.

Att bedöma om en person bör vara sjukskriven eller inte är en komplex uppgift. Läkaren förväntas både ställa en diagnos och även bedöma om patienten, trots diagnosen, kan utföra sina arbetsuppgifter.

– I dag har vi inga bra instrument för att bedöma arbetsförmågan. Det är ett problem som finns i hela världen, säger Kristina Alexanderson, forskare i socialförsäkring.

Sjukskrivning en behandling

Att sjukskriva någon ses som en form av medicinsk åtgärd. Men ett problem är att det finns för lite forskning om hur en läkare ska hantera sjukskrivningar.

– Vanligen är läkare tränade att säga nej till önskemål om medicinering eller en operation som inte är relevant. Men när det gäller sjukintyg har det inte funnits så mycket utbildning i hur man ska hantera detta och vilken roll man har.

”Kan förvärra sjukdomen”

Kristina Alexanderson pekar på bristande kunskap gällande möjliga biverkningar av att vara sjukskriven, i synnerhet när det handlar om psykiska diagnoser.

– Vid lättare depression är det många som säger att sjukskrivning kan förvärra sjukdomen, åtminstone på heltid. Man kan behöva vara lite på jobbet, annars kan depressionen förvärras av att bara gå hemma, kanske vända på dygnet och inte ha kontakter.

Läkaren som sjukskrev mig tycker att någon annan borde avgöra patientens arbetsförmåga. Vem skulle det vara?

– Det finns ju ingen annan som kan göra detta bättre. Om det behövs kan läkaren ta hjälp av andra professioner. Men en läkare ska ju bedöma vilken funktion det är som är nedsatt hos dig och ta ställning till om den har betydelse för jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.