• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Hör varför Erika Rydja Linder (L) vill att Eskilstuna kommun ska tillhandahålla skyddsutrustning till personalen i skolorna. Foto: Albin Aghamn / Johan Nilsson/TT

Förslag: Skyddsutrustning till skolpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Eskilstuna vill att alla skolor i kommunen ska tillhandahålla skyddsutrustning till personalen. Nu ska frågan tas upp i två skolnämnder.

– Man kan inte hålla två meters avstånd. Här finns därför ett behov av någon typ av skydd, säger Erika Rydja Sandvik, ordförande för Liberalerna i Eskilstuna.

Frågan är het i skolans värld och Lärarnas Riksförbund har tidigare kommit med liknande krav.

Det är genom ett nämndinitiativ som Liberalerna nu fört in frågan på dagordningen på både grundskolenämndens och gymnasienämndens kommande sammanträden i slutet av den här veckan.

Coronaviruset i Sörmland

M-svar: Inväntar utredning

Det är inte troligt att något beslut kommer att tas redan nu, frågan kommer att utredas och därefter väntas beslut fattas på sammanträdet i februari.

På frågan om var Moderaterna, som tillhör den styrande majoriteten, står i ärendet svarar grundskolenämndens tillförordnade ordförande Ulla Grip (M) att hon tycker att frågan är komplicerad och hon vill i nuläget inte redogöra för sin ståndpunkt utan avvaktar utbildningsförvaltningens utredning.

Inte mer drabbade än andra

Region Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo hänvisar till Folkhälsomyndighetens rekommendationer med påbud om att skolorna bland annat bör se över möjlighet till fysiskt avstånd och alternativa lokaler.

– Jag kommer inte att ge mig in i den debatten just nu, säger han.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att personal som arbetar inom skolan inte har diagnostiserats för covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper.

Uppdatering: Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten som publicerades av TV4Nyheterna den 18 januari är smittan bland grundskolelärare relativt sett högre än hos yrkesgrupper som pekades ut som de mest utsatta under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet