Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behövs det språktester inom äldreomsorgen i Nyköping – ansvarige politikern svarar i videon. Foto: SVT

Förslaget: Inför språktester vid nyanställningar – så går det till

Publicerad

Grönt, gult eller rött. Ja, det är färgerna som avgör hur anställningsbar du är. Metoden med ett språktest används i Katrineholm och kan nu komma att införas i Nyköping.

För tre år sedan infördes språktest i grannkommunen Katrineholm. Det består av tre delar: hör-, läs- och skrivförståelse.

Enligt ”Katrineholmsmodellen” görs testet som en salstenta och resultatet ger antingen grönt, gult eller rött ljus. Grönt ger klartecken för jobb, gult betyder att anställning är möjlig med stödinsatser och rött betyder att rätt kompetens saknas.

Bred politisk enighet

Förslaget har tagits fram av tjänstemän på Nyköpings kommun och togs nyligen upp i Vård- och omsorgsnämnden. Det ska nu utredas vidare innan det kan skickas vidare till Kommunstyrelsen och hittills har enigheten varit stor bakom förslaget.

– Framåt hösten hoppas jag att vi ska kunna börja med det här, säger Carina Wallin (S), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

I Nyköping kommer testet i så fall gälla de som söker jobb inom äldreomsorgen och alla som inte har någon eftergymnasial utbildning i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.