Erik Bengtzboe var tidigare Moderaternas talesperson för arbetsmarknadspolitiken på nationell nivå. Foto: Janerik Henriksson/TT, Owe Nilsson / TT

Förundersökningen mot tidigare M-toppen Erik Bengtzboe läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren lägger ner förundersökningen mot den tidigare moderate riksdagsledamoten Erik Bengtzboe från Nyköping. Samtidigt konstaterar åklagare Bengt Åsbäck allvarliga brister i den nuvarande lagstiftningen.

Det var i en granskning av Aftonbladet som det avslöjades att M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe fått ersättningar från riksdagen på över 158 000 kronor genom att vara folkbokförd hos sin mamma i Nyköping.

Misstänkt bedrägeri

Detta trots att han enligt tidningen bodde största delen av sin tid i en bostadsrätt i Stockholm som han äger med sin fru. Trots att hans familj dessutom varit folkbokförda på adressen i Stockholm menade Bengtzboe att det bara var en övernattningslägenhet.

Efter avslöjandet valde Erik Bengtzboe att avgå, och Åklagarmyndigheten inledde en förundersökning om misstänkt bedrägeri samt brott mot folkbokföringslagen.

I ett pressmeddelande skriver Åklagarmyndigheten att vice överåklagare Bengt Åsbäck nu beslutat att lägga ned förundersökningen.

– Det är min bestämda uppfattning att om ett åtal skulle väckas mot Erik Bengtzboe så skulle det ogillas (i tingsrätten), säger Bengt Åsbäck till SVT Nyheter.

Samtidigt påpekar han allvarliga brister i den nuvarande lagstiftningen:

Kritiserar lagstiftningen

”Ett effektivt och rättssäkert ingripande mot tveksamma eller felaktiga ersättningar kräver av allt att döma en översyn av ersättningslagens regler och att förslagsvis någon form av sanktionsbestämmelser införs i lagen”, skriver åklagaren i bilagan till sitt beslut.

Åsbäck konstaterar också att utgångspunkten för bidragen måste vara att det verkligen handlar om övernattningsbostäder:

”Det kan mot den bakgrunden ifrågasättas varför ledamöter kan erhålla ersättning för övernattningsbostäder som i praktiken framstår som det enda permanenta boende man har”.

Kontroller saknas

Åsbäck konstaterar också att det förutom brister i lagen även saknas tillräckliga kontroller när det gäller riksdagsledamöternas ersättningar för övernattningsbostäde, det så kallade Stockholmstraktamentet:

”Vid förhör med handläggare på riksdagens förvaltningskontor framkommer att ledamöternas uppgifter i samband med ansökningar om ersättning för egen övernattningsbostad i princip aldrig kontrolleras utan tas för goda”.

Han fortsätter:

”Vidare kan övervägas om uppgifterna som ledamöterna lämnar i sina ansökningar om ersättningar bör intygas på heder och samvete eller genom annan liknande försäkran. Därigenom kan ett straffansvar aktualiseras för osann eller vårdslös försäkran om uppgifterna i efterhand visar sig oriktiga”.

Själv uppger Erik Bengtzboe att han är lättad över beskedet:

”Det känns så oerhört skönt att få upprättelse”, skriver Bengtzboe i ett inlägg på Facebook.

Bengtzboe menar att han har agerat slarvigt, men inte gjort sig skyldig till något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.